Welke tuinmeubelen u ook kiest, is altijd een kwestie van prijs en smaak. Let er bij het kopen op dat deze van goede kwaliteit is, want nieuw tuinmeubilair is op den duur goedkoper als het lang meegaat. En om ervoor te zorgen dat uw meubelen er na vele jaren nog steeds goed uitzien, is goed onderhoud essentieel. 

Maar niet elk tuinmeubel heeft dezelfde zorg nodig: natuurlijke materialen zoals hout, rotan of bamboe moeten bijzonder beschermd worden tegen weersinvloeden – zij het met een speciale coating of veilig opbergen tegen regen en vocht. Meubels van metaal hebben ook bescherming tegen regen nodig – anders kunnen ze snel roesten zonder een speciale coating. Meubels gemaakt van moderne kunststoffen zijn het meest duurzaam, maar moeten mogelijk worden beschermd tegen fel zonlicht. Hoe welk materiaal moet worden onderhouden, leest u in de volgende paragrafen. 

Een speciale houtglazuur beschermt uw tuinmeubelen tegen weersinvloeden en geeft het een nieuwe, frisse uitstraling. 

De juiste zorg voor houten meubelen Tuinmeubelen hebben, afhankelijk van de houtsoort, een zeer individuele verzorging nodig: plaatselijk naaldhout zoals grenen, sparren en beuken heeft een speciale coating nodig die het hout weerbestendiger maakt en moet meestal om de twee jaar worden behandeld. Meer resistente houtsoorten zoals teak, robinia, eucalyptus en ceder bevatten al hun eigen essentiële oliën, die ze een volledig natuurlijke bescherming bieden. Voor alle houten meubelen geldt: Als ze na jaren gebruik visueel oud en grijs zijn, is het relatief eenvoudig om ze in enkele stappen weer in vorm te brengen met gepigmenteerde oliën of glazuren: 

Stap 1: verwijder grof vuil Vuil zoals opgedroogde modder, aarde, vogelpoep, spinnenwebben en stuifmeel met een borstel verwijderen totdat het meubelstuk vrij is van grove vervuiling. 

Stap 2: schuur de meubels De door weer en wind aangetaste bovenste laag hout voorzichtig verwijderen met schuurpapier of een schuurmachine. Het belangrijkste hierbij is de juiste korrelgrootte van het schuurpapier. Het mag niet te grof zijn, anders wordt het oppervlak te onregelmatig. De beste manier om erachter te komen welk schuurpapier het meest geschikt is voor uw houten meubelen als u deze bij een ijzerhandel koopt. Let er bij het schuren op dat u alleen met lichte druk op het houtoppervlak werkt. 

Stap 3: schuurstof verwijderen Na het schuren het schuurstof verwijderen met een droge doek. Deze stap is bijzonder belangrijk, zodat de oliën die in de volgende stap worden aangebracht, volledig kunnen worden opgenomen. Pas op dat u het stof niet inademt als u het verwijdert. 

Stap 4: glazuur de tuinmeubelen Een zachte, platte borstel of een katoenen doek is het beste voor glaceren. Breng de olie of het glazuur aan volgens de gebruiksaanwijzing. Werk spaarzaam en breng slechts een dun laagje aan – dit is milieuvriendelijk en biedt toch voldoende bescherming. Overtollige olie moet worden opgezogen met de katoenen doek en ingewreven. Nadat het werk is gedaan, moeten de tuinmeubelen enkele uren droog zijn. 

Vergeet niet regelmatig schoon te maken! Om ervoor te zorgen dat de vers geoliede houten meubelen er lang fris uitzien, moeten ze bij voorkeur aan het begin en einde van het tuinseizoen worden gereinigd met een sopje van natuurlijke zeep. Natuurlijke zepen bevatten ook essentiële oliën en zorgen voor een zekere mate van hervatting. 

Onderhoud van metalen tuinmeubelen 

Tuinmeubelen van metaal zijn doorgaans extreem robuust. Ze hebben bijna altijd een oppervlakteafdichting, zodat staal en ijzer niet roesten. Vuil zoals pollen, modder en vogelpoep kan eenvoudig met de tuinslang worden afgespoten. Als alternatief kunnen metalen meubels, zoals houten tuinmeubelen, worden schoongemaakt met een milde zeepoplossing en een spons. 

Oppervlakkige krasjes in de lak zijn ongevaarlijk, de laklaag is ook bij lichte krasjes volledig functioneel. Handel alleen bij zeer diepe krassen die tot op het blanke metaal gaan: meubelfabrikanten of bouwmarkten hebben speciale bijwerklakken om de corrosiebescherming te herstellen. Tuinmeubelen van aluminium zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk: ze zijn gemakkelijk schoon te maken en kunnen dankzij het lichte gewicht snel van de ene plaats naar de andere worden vervoerd. Maisons du Monde Kunststof meubelen: goed om te weten Tuinmeubelen van kunststof of synthetisch rotan zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Ten opzichte van houten en metalen meubelen hebben ze het doorslaggevende voordeel dat ze geen vocht opnemen, niet roesten en dus niet omslachtig bewerkt hoeven te worden om hun goede conditie te behouden. Maar plastic meubels moeten ook worden afgedekt als ze niet worden gebruikt – dit is de enige manier om verkleuring door zonlicht te voorkomen. 

Bovendien verlengen een afdekking en opslag in de winter de levensduur, omdat anders agressieve UV-straling de kunststof na verloop van tijd broos kan maken. Kunststof tuinmeubelen kunt u weer schoonmaken met een milde zeepoplossing en een poetsdoek. Bescherm bekleding en textiel Een korte regenbui heeft geen invloed op gestoffeerde meubelen voor in de tuin of op het terras. 

Veel loungemeubelen hebben vaak zelfs een bekleding van synthetische vezels – deze zijn bijzonder waterafstotend en drogen snel. Stel uw tuinkussens en zitkussens echter niet permanent bloot aan het weer. Vooral ’s nachts en in de vroege ochtenduren kan vochtige mist uw bekleding en huishoudtextiel verstoppen; in het ergste geval kunnen er lelijke schimmelvlekken en schimmel ontstaan. Daarom moeten kussens niet alleen worden afgedekt, maar idealiter ’s nachts en wanneer het tuinmeubilair niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld in een tuinhuisje of in de kelder worden bewaard. 

Als u uw buitentextiel niet elke keer heen en weer wilt dragen, moet u het in ieder geval afdekken met een beschermend meubelzeil. Hetzelfde geldt voor omvangrijke gestoffeerde tuinmeubelen die niet gemakkelijk kunnen worden vervoerd. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *