licht in de tuin
Tijdens heldere, zwoele zomeravonden is het volop genieten in de tuin. Bovendien kun je urenlang blijven zitten, zonder dat je daarvoor verlichting nodig hebt. Door het aanbrengen van tuinverlichting is het ook mogelijk om in het voor- en najaar in de avond van je tuin te genieten. Op het gebied van tuinverlichting heb je vele mogelijkheden. Of je nu voor tijdelijke of permanente verlichting kiest: de mogelijkheden van buitenverlichting zijn oneindig.
Tijdelijke tuinverlichting
Wil je een tuinfeestje of barbecue organiseren? Maak dan geen gebruik van provisorisch aangelegde lichtbronnen in de tuin. Buitenverlichting moet aan verschillende eisen voldoen. Zo is het belangrijk dat de verlichting goed geïsoleerd is. Snoeren die niet ingegraven zijn en verbindingsstukken die niet volledig waterdicht zijn kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een onverwachte onweersbui. Eigenlijk moet je er altijd vanuit gaan dat een tuin vochtig is, zelfs in de zomer. Op een zomeravond kun je de dauw zien neerslaan op stekkers, snoeren en lichtlampen in de tuin. Ongelukken met elektriciteit kunnen ernstige gevolgen hebben. Kies daarom altijd voor professioneel buitenverlichting, ook wanneer je het slechts tijdelijk in je tuin wilt plaatsen.
Permanente tuinverlichting
Wil je toch liever permanente verlichting in de tuin? Houdt er rekening mee dat het aanleggen van een permanente lichtvoorziening in de tuin niet het werk voor een amateur is. Een belangrijk aspect bij het aanleggen van elektriciteit voor buiten is de aarding. Het aansluiten van een aardlekschakelaar in de meterkast is een belangrijk onderdeel als je 220 volt gaat gebruiken. De aarding zorgt ervoor dat je niet onder stroom komt te staan, zodat je niet geëlektrocuteerd wordt. Bovendien is het slim om een extra groep in de meterkast te laten aanleggen speciaal voor de tuinverlichting. Hierdoor wordt voorkomen dat er overbelasting ontstaat op de huidige groepen.
Verder dienen speciale ‘grondkabels’ met keurmerk tenminste 80 cm diep in de grond te liggen. Dit voorkomt dat je ermee in aanraking komt als je de tuin wilt omspitten. Bij voorkeur moet de grondkabel uit één stuk bestaan. Wil je een verbinding maken tussen meerdere lampen? Dan moet er gebruik worden gemaakt van waterdichte verbindingsdozen. Verder moeten buitenstopcontacten worden voorzien van een verende afdekplaat. Neem dit soort voorschriften wel serieus, want er gebeuren vandaag de dag nog steeds talloze ongelukken met elektriciteit.
Volop keuze in tuinverlichting
Vandaag de dag heb je volop keuze in diverse soorten tuinverlichting. Bij het aanschaffen van nieuwe lampen is het slim om rekening te houden met de stijl van je woning. Een klassieke, gietijzeren lantaarn past bijvoorbeeld niet bij een moderne woning, terwijl een moderne buitenlamp weer minder mooi staat bij een nostalgische boerderij. Verder kun je met diverse tuinpaaltjes met verlichting de pad naar de voordeur eenvoudig verlichten. Met verlichting naast je huisnummer zorg je ervoor dat mensen ook in het donker je huis eenvoudig kunnen vinden. Zeker wanneer je in een schaduwrijke straat woont. Vergeet tot slot ook niet kleine opstapjes, traptreden of bochten in paden te verlichten met een subtiele lichtbron.